Creating solutions in collaboration Jaarverslag 2013

Met de focus op duurzaamheid en zonder commerciële insteek 

Waterbedrijven kunnen adviseren over watergerelateerd energieverbruik

28 maart 2013BTO

Waterbedrijven willen zich inspannen om watergerelateerd energieverbruik te beperken. De meeste energiewinst blijkt daarbij te halen achter de watermeter: thuis, waar de consument verwarmd water gebruikt. Kunnen de waterbedrijven een rol spelen bij het terugdringen van dit watergerelateerde energieverbruik?

Zijn waterbedrijven welkom bij de consument, dus ‘achter de watermeter’? Volgens een focusgroep wel,  zo lang ze zich opstellen als onafhankelijk, deskundig en objectief adviseur in duurzaamheid. Die adviesrol verhoudt zich minder goed met het zelf commerciële doelen gaan nastreven of energiebesparende producten verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van KWR binnen het Bedrijfstakonderzoek (BTO), waarbij onder meer burgers en experts uit waterbedrijven werden bevraagd.

Waterconsument wil geen gedoe maar wel comfort behouden

‘Adviseur in duurzaamheidsdiensten’

Waterbedrijven die hun activiteiten op dit gebied willen uitbreiden, maken dus de beste kans als ‘adviseur in duurzaamheidsdiensten’. Zij kunnen consumenten helpen kiezen uit de veelheid aan energiebesparende producten:

Inzicht en comfort

Consumenten willen over dergelijke producten graag onafhankelijk en betrouwbaar advies. Ze zijn vooral op zoek naar concreet inzicht in hoeveel ze kunnen besparen, hoe snel ze hun eigen investeringen kunnen terugverdienen en hoe ze daarbij ongemak kunnen voorkomen: ze willen geen gedoe of achteruitgang in comfort.

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Bekijk alle tags
Contact
Iets heel anders
29 november 2013 Andreas Moerman wint KNW Scriptieprijs 01 juni 2013 De Watertelefoon is altijd bereikbaar

open