Creating solutions in collaboration Jaarverslag 2013

Membraantechnologie 

Kennis delen in Saudi-Arabië

3 november 2013Onderzoek

Najaar 2013 bezoekt onderzoeker Emile Cornelissen de King Abdullah University of Science and Technology in Jeddah, Saudi-Arabië, om er een cursus over membraantechnologie voor te bereiden. In november geeft hij de cursus ‘Advanced membrane desalination of contaminated brackish water to improve the Jeddah urban water cycle’.

“In Saudi-Arabië is zoet water schaars,” zegt Cornelissen. “Ze maken het nu door zeewater te ontzilten door verdamping, maar dat kost heel veel energie. Innovatieve membraantechnieken kunnen helpen om dat met minder energie te doen.” Nog makkelijker is het om brak water te ontzilten. “Jeddah heeft brak grondwater. Daarbij is het ook van slechte kwaliteit. Het afvalwatersysteem is slecht, het ongezuiverde water gaat deels direct de grond in. Vandaar de toevoeging ‘contaminated brackish water’ in de titel.”

Innovatieve membraantechnieken kunnen helpen bij energiezuinige zoetwaterwinning

Hergebruik in de vorm van proceswater

Uit de discussies blijkt dat het hergebruiken van afvalwater bij veel deelnemers op bezwaren stuit. “Technologisch is het geen probleem om drinkwater van hoge kwaliteit uit afvalwater te maken,” benadrukt Cornelissen. “Toch is de kans dat ze afvalwater daar ook direct of indirect voor drinkwater gaan gebruiken, klein. Dat heeft te maken met religieuze en culturele motieven. Maar afvalwater zuiveren om er industriewater van te maken, daar hadden ze wel oren naar.”

Cornelissen merkt dat er veel interesse is voor zijn verhaal. Circa 50 managers, onderzoekers en vakmensen uit de watersector nemen actief deel aan de cursus en zijn na afloop zeer enthousiast.

Een aantal deelnemers aan de cursus membraantechnieken in Jeddah, Saudi-Arabië. In het midden (met stropdas) Emile Cornelissen.

Een aantal deelnemers aan de cursus membraantechnieken in Jeddah, Saudi-Arabië. In het midden (met stropdas) Emile Cornelissen.

 

 

 

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Bekijk alle tags
Contact
Zie ook
UV-reactor 15 februari 2013 Goede procescontrole maakt van geavanceerde oxidatie een robuuste zuiveringstechniek Van links naar rechts: Roberta Hofman-Caris, Willem Koerselman en Bas Wols 29 december 2013 Willem Koerselmanprijs voor Wols en Hofman-Caris
Iets heel anders
Cuvetten met glasparels in de Continue Biofilm Monitor 04 juli 2013 Continue Biofilm Monitor volop in gebruik Sixteen tools 05 september 2013 Het merk Watershare® groeit

open